Wat Sabrina las in 2021

 Uiteraard ben ik mij bewust van het risico dat mijn blog uiteindelijk niet meer zal zijn dan een aaneenschakeling van berichten over hoe ik weer ga bloggen om dat dan toch weer niet te doen. Om dat te voorkomen wil ik het vandaag graag hebben over de boeken die ik in 2021 las. Want waar ik het bloggen niet altijd even goed volhoud, dan het lezen wel. Boeken lezen is de meest constante hobby in mijn leven, zonder overdrijven. Het is dan ook geen opgave om u te vertellen wat ik vorig jaar zoal allemaal las.

Het is te zeggen, het is geen opgave om te zeggen wat ik vorig jaar las dankzij mijn Goodreads-account. Ik ben namelijk het type lezer dat helemaal opgaat in een boek terwijl ik het lees, maar vraag me achteraf waar dat boek ook weer over ging, hoe de plot ineen zat of wie de belangrijkste personages waren en het is ineens al heel wat minder. Goodreads weet mij dus te vertellen dat ik in 2021 37 boeken las. Dat is er eentje meer dan het doel van 36 dat ik mijzelf stelde. Dat is drie boeken per maand, iets minder dan een per week en dat vind ik wel mooi zo. 


Er waren vijf boeken die ik een maximumscore van 5 sterren gaf en die wil ik dus zeker aanraden (in willekeurige volgorde):

Hamnet - Maggie O'Farrell

Een historische roman, ideaal om te lezen tijdens een herfstig weekend in een huisje op een berg in de Ardennen zoals op de foto. Het verhaal gaat over Agnes en Hamnet, echtgenote en zoontje van (een wereldberoemde) toneelschrijver uit Engeland eind jaren 1500.

Het boek beschrijft hoe Hamnet op 11-jarige leeftijd komt te sterven. En hoewel het een van mijn regels is dat ik geen boeken lees die duidelijk over een sterfgeval van een hoofdpersonage gaan (en zeker niet als het over een kind gaat, ik kan daar allemaal niet goed tegen), ben ik blij dat ik hiervoor een uitzondering maakte.

The Midnight Library - Matt Haig

Nora kan in de middernachtbibliotheek kiezen met welke beslissingen welke kant ze haar leven op stuurt. Al moet ik erbij zeggen dat ik me er nog maar heel weinig van voor de geest kan halen (wat op zich niet zo veelzeggend is), dus dat van die vijf sterren moet je dan maar gewoon geloven.

De overlevenden - Alex Schulman

De Zweedse natuur krijgt een hoofdrol in dit boek. En een aparte sfeer, ook. Drie broers keren terug naar het vakantiehuisje uit hun jeugd om de as van hun overleden moeder uit te strooien. Ik had het einde niet helemaal zien aankomen.

Apeirogon - Colum McCann

Ik kan niet beweren dat ik veel afweet van de situatie in Israël en Palestina, zelfs niet na het lezen van dit boek. Behalve misschien dat het allemaal niet te begrijpen is. Dit is er wel eentje dat blijft hangen als zijnde een heel indrukwekkend boek. Bovendien ook het langste boek dat ik in 2021 las (516 pagina's).

Het fortuin van Fausto - Oliver Jeffers

Een prentenboek en ook het kortste boekje dat ik in 2021 las (88 pagina's). De fabel van Fausto, door Oliver Jeffers supermooi in beeld gebracht. Dit boekje kwam op mijn radar nadat ik vorige paasvakantie samen met de kinderen de cursus over Oliver Jeffers volgde die Vicky in haar Wonderkamer maakte (ook een aanrader!). We haalden in onze bib een stapeltje boeken van Oliver en dit sprong er voor mij uit. 

Nog een paar boeken die ik graag wil vermelden:

De onzichtbaren - Roy Jacobsen: over Ingrid die opgroeit op een verlaten eiland in Noorwegen. Ik las net ook het vervolg (Witte zee), maar dat kon me niet meer zo overtuigen.

Opgewekt naar de eindstreep: Het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar: met veel plezier las ik altijd zijn eerdere dagboeken en het was best een beetje een emotioneel, maar ook hartverwarmend afscheid van Hendrik en zijn laatste dagboek.

Shuggie Bain - Douglas Stuart: kreeg volgens mij geen 5 sterren omdat het gewoon te pijnlijk is. Maar ook zo mooi geschreven.

De gastenlijst & De jachtpartij - Lucy Foley: zoals gezegd lees ik niet graag boeken waarin te veel mensen doodgaan. Dus thrillers vallen bij voorbaat al af. Behalve deze van Lucy Foley: thrillers voor mensen die normaal niet zo van thrillers houden.

Ziezo, mijn compleet willekeurige lijst van wat ik las in 2021. Laat gerust weten wat ik nog kan lezen, ik hoop in 2022 minstens weer 36 boeken te lezen!

Reacties

  1. Oh wat een leuk lijstje! Daar staan heel wat boeken tussen die ik nog niet kende, dus thx voor de leesinspiratie :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten